Oturma izni (ikamet izni)

Neden Oturma İzni

Her ülkenin olduğu gibi, Türkiye de yabancılar için ülkeye giriş ve ülkede kalış işlemlerinde bir takım düzenlemeler getirmiştir. Bir yabancının Türkiye’ye giriş yapabilmesi için giriş yapma amacına göre, eğer bu amaç doğrultusunda vize muafiyeti yoksa, vize başvurusunda bulunması gerekir. Amacına uygun vizesini alan yabancı Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra vize süresinden daha uzun ikamet etmek istiyorsa Türkiye’de Oturma İzni (İkamet İzni) alması gerekiyor. Mesela  Türkiye’de bir hastanede tedavi olmak isteyen bir yabancı, tedavi amaçlı vize başvurusu yaparak aldığı vize ile Türkiye’ye giriş yapar. Eğer vize süresinden daha uzun süre kalması gerekiyorsa tedavi amaçlı Oturma İzni (İkamet İzni) alarak 1 yıla kadar daha Türkiye’de ikamet edebilir. 1 sene sonrasında ise bu Oturma İzni  (İkamet İzni)’ni uzatma şansı da bulunmaktadır. Ancak 6458 sayılı kanundaki değişiklikle 01.10.2020 tarihi itibari ile Turizm Amaçlı Oturma İzni alanların izinleri farklı bir kalış amaçları olmaması 1 yıldan sonra uzatılmayacaktır. Bununla ilgili detayları Oturma İzni (İkamet İzni) Türleri ve Oturma İzni (İkamet İzni)’ni Uzatma konulu makalelerimizden öğrenebilirsiniz. Yabancı şahıs, ikamet izni için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sitesinden başvuru yaparak Oturma İzni (İkamet İzni) için gerekli belgeleri bulunduğu ildeki Göç İdaresi Müdürlüğüne götürerek başvurusunu tamamlar ve sonucu bekler. Ortalama 1 ay içerisinde başvurusu sonuçlanır bunun ardından bir kaç haftaya kadar Oturma İzni Kartı adresine gönderilir. 

Şartları

Türkiye’de geçerli bir vizesi veya Çalışma İzni bulunan bir yabancı vizesi  yada izni bitmeden Oturma İzni (İkamet İzni) online başvurusunu yapmış olması gerekir. Turizm Amaçlı Oturma İzni (İkamet İzni) Başvuruları için gerekli şartlar şunlardır;

  • Kalacağı süreden 60 gün daha fazla geçerliliği olan bir pasaport veya pasaport yerine geçen belge
  • Geçerli bir vize yada Çalışma İzni
  • Oturma İzni (İkamet İzni) süresini kapsayan bir Sağlık Sigortası
  • Kira Kontratı, otel yada yurtta kaldığını gösteren belge veya yanında kalınacak kişiden (evli ise eşinden de)  alınan noter onaylı taahhütname
  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkanı olduğunu beyan etmesi
  • Online başvuru formu  (Kısa Dönem İlk Başvuru Formu örneğini boş olarak  indirmek için tıklayınız)

Detaylı bilgilerin yer aldığı İlk ve Geçiş Başvurularında İstenen Belgeleri buradan indirebilirsiniz

Eğitim, Tedavi, Staj ve diğer amaçlarla kalacaklar, kalış amacına uygun gerekli belgeler ve prosedürler hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilir. (PDF dosyasındaki bilgileri ekleyelim. 

İlk Başvuru

İlk başvuru için yukarıda belirtmiş olduğumuz belgeler hazırlandıktan sonra, Oturma İzni (İkamet İzni) randevusu aldığınız Göç İdaresi Müdürlüğüne randevu günü ve saatinde giderek belgelerinizi teslim edersiniz. Herhangi bir eksiğiniz olup olmadığı kontrol edilir ve eksik belge yoksa ve şartlarınız uyuyorsa görevli memur sizi harç ödemesi için maliye veznesine yönlendirir. Harcı ödedikten sonra alacağınız makbuz ile belgelerinizi aynı memura teslim edersiniz ve izninizin onaylandığına dair başvuru yaptığınızda kullandığınız iletişim yolundan (e-mail yada telefon) başvurunuzun onaylandığına dair bilgi alırsınız. Bu bilgi iletisinden sonra da birkaç hafta içerisinde Oturma İzni kartınızın PTT’ye verildiğine dair PTT’den mesaj alırsınız ve bir kaç güne kadar kartınız beyan etmiş olduğunuz adresinize gelir. Eğer adreste değilseniz Oturma İzni kartınızı PTT şubesinden alabilirsiniz. 

Uzatma

Mevcut Oturma İzni bitiş tarihinin son gününe kadar Göç İdaresi online sistemi üzerinden uzatma başvurusu yapmanız gerekmektedir. Eğer mevcut Türkiye’de kalmaya devam etmenizde ki amaç mevcut Oturma İzni (İkamet İzni) amacıyla aynı ise İkamet İzni Uzatma Başvurusu olarak ilerleyeceksiniz. Ancak farklı bir amaçla kalmaya devam edecekseniz İkamet İzni Geçiş Başvurusu yapacaksınız. Uzatma başvurusu yaparken kaldığınız adres ile ilgili bulunduğunuz il ve ilçe değişmiyorsa belgelerinizi posta ile göndermeniz yeterli olacaktır. Ancak bulunduğunuz il ve ilçe değişiyorsa ya da İkamet İzni Geçiş Başvurusu yapıyorsanız yeniden belgelerinizle birlikte randevuya gitmeniz gerekecektir. 

Türleri

Türkiye’ye geliş amacına göre alacağınız Oturma İzni (İkamet İzni) kalış amacınıza göre çeşitlilik göstermektedir. İkamet İzni çeşitlerinden bazıları şunlardır: 

Turizm Amaçlı Oturma İzni

Eğitim Amaçlı Oturma İzni

Aile Oturma İzni

Tedavi Amaçlı Oturma İzni

Bilimsel Araştırma  Amaçlı Oturma İzni

Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunanlar için Oturma İzni

Ticari Bağlantı veya İş Kuracaklar için Oturma İzni

 

Oturma İzni türlerinin hepsi ve detaylı bilgilerine ulaşabilmek için lütfen buraya tıklayınız.