Yasallaştırma

(İzni Olmayan Yabancının İzin İşlemlerinin Yapılması)

Türkiye’ye geliş amacına uygun vize alıp Türkiye’ye giriş yapan yabancılar vize sürelerinin tanımış olduğu kalış süresi kadar Türkiye’de ikamet edebilirler. Bir yabancı vize süresinden daha uzun kalmak istiyorsa vize amacına uygun ikamet izni almalıdır. Eğer bir yabancı Türkiye’ye çalışma vizesi ile gelmişse bu vize ile almış olduğu bir de Çalışma İzni olur. Bu Çalışma İzni aynı zamanda Oturma İzni (İkamet İzni) yerine de geçmektedir. İlk defa alınan Çalışma İzni 1 yıllık olarak verilmiştir. Daha sonra 2 yıl ve 3’er yıllık olarak uzatılabilir. Bu konuyla ilgili Çalışma İzni konulu yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Neden Bir Yabancı İzinsiz Duruma Düşer

Türkiye’ye çalışma vizesi ile gelen yabancılar aynı zamanda Çalışma İzni kartına da sahip olurlar. Bu Çalışma İzni süresi içinde işinden ayrılan veya Çalışma İznini yenilemeyen bir yabancının, Türkiye’de yasal olarak ikametine devam edebilmesi için Oturma İzni (İkamet İzni) başvurusunda bulunması gerekmektedir. Eğer Oturma İzni başvurusu yapmayacaksa Çalışma İzni iptal edilme tarihi itibari ile 10 gün içerisinde Türkiye’den çıkış yapmalıdır. Aksi takdirde kaçak duruma düşer ve Türkiye’de geçirdiği her ay için ceza ödemesi gerekmektedir. Çoğu yabancı işinden ayrıldıktan sonra yasal olarak Türkiye’de ikametine nasıl devam edeceğini bilmediği için izinsiz kalarak kaçak duruma düşmektedir. İşverenler ise işe aldıkları yabancı çalışanlara kanuni olarak Çalışma İzni almakla yükümlüdür. Ancak herhangi bir izni olmayan yabancıya Türkiye içerisinden Çalışma İzni almak mümkün değildir. Dolayısıyla bir işyerinde işe başlayan yabancı çalışanın Çalışma İzni alabilmesi için yeniden ülkesine giderek Çalışma Vizesi ve Çalışma İzni alarak Türkiye’ye yeniden giriş yapması gerekiyor. 

Türkiye'den Çıkış

Bir yabancı izin işlemleri için ülkesine gitmeye karar verdikten sonra uçak biletini alır ve havaalanından çıkarken cezasını ödeyerek Türkiye’den çıkışını yapar. Türkiye’de kaçak duruma düşmüş yabancılar için yeniden Türkiye’ye gelişlerinde belli bir süre vize kısıtlaması olmaktadır. Ancak ajansımız bu gibi durumlarda işveren ve yabancıya gerekli çözümleri sunacaktır. Türkiye’de kaçak durumda bulunan yabancının cezası o senenin Oturma İzni Harç Bedeli, Oturma İzin Belgesi Bedeli, vatandaşı olduğu ülkenin ilk ay cezası ve  aylık ceza tutarının toplamı olarak hesaplanmaktadır. Örnek olarak; Filipinler vatandaşı olan bir yabancının Çalışma İzni 2019 Mart ayında bitmiş olsun. Bu çalışan 2020 Mayıs ayında Türkiye’den çıkış yapacaksa; 350 TL Harç Bedeli, 110 TL Oturma İzni Belgesi Bedeli, ilk ay cezası olan 20$ ve izinsiz geçirdiği 14 ay için Filipinler vatandaşlarına uygulanan aylık ceza tutarı yaklaşık 3,5$’dan toplamda 49$ olmak üzere ortalama 900 TL civarında bir ceza ödemesi çıkacaktır. Bu ceza ödemesi havaalanında yapılır. Bu cezayı ödemeyen bir yabancı deport cezası alır ve 1 yıldan 5 yıla kadar Türkiye’ye giremez. Aylık ödenen ceza miktarı ülkelere göre değişiklik göstermektedir. 

Ülkesinde Yapılacak İşlemler

Yabancı çalışan ülkesine gitmeden önce gerekli belgeler çalışanın ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğuna teslim edeceği belgeler hazırlanır. Ayrıca çalışanın ülkesine varış tarihine göre ülkesindeki konsolosluktan vize randevusu alınır. Yabancı çalışan randevu gününde yanında götürdüğü belgeleri ülkesindeki Türkiye Konsolosluğuna teslim ederek vize başvurusunda bulunur. Başvurusunun ardından Türkiye’de Çalışma Bakanlığına Çalışma İzni başvurusu yapılır ve bu bu başvurular eşzamanlı olarak onaylanır. 

Filipinler’de yapılacaklar

Çalışma İzni çıkan yabancı, bulunduğu ülkeye göre farklılık gösteren ülkeden çıkış prosedürlerini yerine getirerek Türkiye’ye yeniden giriş yapar ve yasal olarak çalışmaya başlar. Filipinler’den çıkış süreci için Apostil Kontratı (Red Ribbon), POLO Lübnan Onayı, OEC Belgesi prosedürleri gibi farklı aşamalardan oluşan işlemleri tamamlayan çalışan Filipinler’den çıkış iznini aldıktan sonra Türkiye’ye gelebilir. Detaylı bilgiyi ve diğer ülkelere ait prosedürleri öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Türkiye’ye Geliş Süreci

Ülkesinde ki işlemleri tamamlayan çalışan vizesi onaylandıktan sonra başvurusunu yaptığı elçiliğe  giderek vizesini pasaportuna işletir. Bu vizeyle Türkiye’ye giriş yapabilecektir. Türkiye’ye giriş yapan çalışanın ülkeye giriş yapmasından sonra, 20 gün içerisinde adres kaydı ve  30 gün içerisinde sigorta girişi yapmalıdır.